Menu

055/21.48.73
reservatie@boekzitting.be

Gesloten op maandag en dinsdag

Op aanvraag openen we op sluitingsdagen voor grote groepen.

BE87 3631 7163 7294
 

 

Historiek

Louise-Marie, Muziekbos, Boekzitting

Deze drie namen vormen het vertrekpunt van een mysterieuze reis door het verleden. Valerius De Saedeleer heeft dit verleden in zijn doeken vereeuwigd, en in het oeuvre van Herman Teirlinck speelt het muziekbos een grote rol;

“Geheel onbewoond echter is de Muziekberg. Geen wegen dringen in zijn donker hout. Zijn top blijft ongenaakbaar. Maar iedereen weet ten onzent dat ’s nachts de schaduwen in de hoogte zijn opgestapeld en dat dan voor die durft kijken, het slot met de vier torens zichtbaar wordt.”

Louise-marie

Heel misschien komt deze naam van een herberg die er vroeger moet gestaan hebben. Sommigen denken dat de vrouw van Napoleon Bonaparte, Marie-Louise, haar naam geschonken heeft aan dit gehucht van twee provincies en vijf gemeenten. Het meest waarschijnlijk is dat Louise-Marie d’Orleans (de eerste koningin van België), die in 1850 stierf, haar naam gaf aan de parochie die in 1851 gesticht werd.

Het Muziekbos / Muziekberg

“Muz” is een Keltisch woord voor moeras. Aan natte plekken is hier inderdaad geen gebrek. De Romeinen die hier vele sporen hebben nagelaten (zoals talrijke tumuli) vonden dat de muzen (godinnen van kunst en wetenschappen) op deze berg woonden.

Wie zijn wij om Caesar, hoewel die hier een minder graag geziene gast was, tegen te spreken?

Volgens sommige romantische zielen was het “minnespel van de wind met de bomen” die voor de muziek zorgde.
U merkt; ieder antwoord brengt hier nieuwe vragen aan…

De Boekzitting

Boek komt zeker van het oude woord voor Beuk. Tot in de jaren zeventig stond hier een eeuwenoude beuk (binnen vindt u er nog een foto van).
Op deze plaats werd vroeger recht gesproken. Hier kregen de veroordeelde misdadigers de kans om in alle rust over hun wandaden te mediteren aan de schandpaal.
Zoveel verhalen, sages en legenden leven hier voort in de bossen. Een prominente plaats in die verhalen wordt ingenomen door de weerwolf.
Als u goed kijkt vindt u hem hier terug, nu op rust gesteld.

Deze plek nodigt u uit, in een zotte tijd van massacommunicatie en media eventjes alle knoppen uit te zetten en een stukje van uw eigen geschiedenis te schrijven.

Geniet.

Image for Historiek